Mijlocașul american și AC Milan, Yunus Musah, este obișnuit cu ostilitatea – mulțimile pasionate și agresive fac parte din joc până la urmă. Fotbaliştii sunt adesea sfătuiţi să-şi lase capul în jos şi să se concentreze asupra jocului lor în situaţii adverse.

„S-a simțit ca un moment déjà vu”: starul american și AC Milan Yunus Musah despre rasismul în fotbal
„S-a simțit ca un moment déjà vu”: starul american și AC Milan Yunus Musah despre rasismul în fotbal

Când o graniță este depășită, totuși, trebuie luate măsuri.

„Ne-am obișnuit, evident, să avem fani în deplasare, iar ei să nu te placă și alte lucruri, dar când devine personal, rasial, te afectează cu adevărat în adâncul sufletului”, a spus Musah, analist principal al CNN, Darren Lewis.

Sâmbătă, în prima repriză a unui meci din Serie A dintre AC Milan și Udinese, jucătorii lui Milan au părăsit terenul în sprijinul portarului lor Mike Maignan, după ce ar fi fost abuzat rasiste împotriva lui de către unii fani ai Udinesei.

Jucătorii s-au întors în cele din urmă și au câștigat o victorie de 3-2, după ce Noah Okafor a marcat în al treilea minut al timpului suplimentar, dar, firește, titlurile postgame nu au fost despre rezultat.

În schimb, fotbalul italian s-a trezit în mijlocul unui alt presupus scandal de rasism – unul la care Musah a fost în preajmă pentru a fi martor direct.

„Într-o dată am văzut că portarul nostru, Mike, trecea, spunându-i arbitrului că erau niște oameni care scandau maimuțe și pur și simplu îl abuzau în spatele poartă”, își amintește Musah.

„Evident, suntem și pe un stadion în deplasare, așa că majoritatea fanilor de la cealaltă echipă – a fost foarte intens pentru Mike să primească toate acele abuzuri de la atât de mulți fani.

„Așa că a fost foarte, foarte important ca atunci când am văzut asta, întreaga echipă a reacționat grozav. Am rămas cu toții de prietenul nostru.

„Suntem oameni înaintea sportivilor și pur și simplu am uitat de joc și ne-am concentrat pe prietenul nostru.”

Serie A i-a ordonat lui Udinese să joace un joc cu ușile închise, iar clubul a anunțat că a identificat și a emis o interdicție pe viață pentru cinci suporteri pentru „discriminare față de jucătorul AC Milan Mike Maignan”.

„S-a simțit ca un moment déjà vu”: starul american și AC Milan Yunus Musah despre rasismul în fotbal
„S-a simțit ca un moment déjà vu”: starul american și AC Milan Yunus Musah despre rasismul în fotbal

„Udinese Calcio se opune ferm oricărei forme de discriminare și suntem hotărâți să creăm un mediu incluziv și respectuos în comunitatea noastră de fotbal”, a spus clubul într-un comunicat.

Musah a dezvăluit că Maignan nu a vrut să se întoarcă pe teren, dar în cele din urmă a decis să o facă atunci când și-a dat seama că colegii săi îi stau alături.

„Când [Maignan] a văzut că toată lumea era cu el, a simțit că nu poate dezamăgi echipa. Așa că, când a simțit că nu va dezamăgi echipa și a văzut că toată lumea era în spatele lui, am revenit împreună și mai puternici decât înainte.”

Evenimentele de sâmbătă sunt departe de a fi un eveniment de sine stătător la cel mai înalt nivel al fotbalului din Italia – Serie A are o istorie a acestui tip de incidente. De fapt, Lazio a fost pedepsită la începutul acestei luni cu o închidere a tribunei pentru un singur meci, după ce suporterii au îndreptat scandări rasiste la Romelu Lukaku în timpul victoriei echipei lor în Cupa Italiei împotriva rivalilor locali Roma.

„S-a simțit ca un moment de déjà vu”, a spus Musah. „L-am mai văzut – era de genul „Iată-ne din nou.” Situația, am mai văzut-o; este foarte urât.”

Nici acest tip de abuz nu este exclusiv fotbalului italian. Înainte de a se alătura Milanului, Musah și-a petrecut primii trei ani ai carierei sale cu echipa spaniolă Valencia. În timpul unui meci de ligă împotriva lui Real Madrid în mai anul trecut, un suporter al Valencia a supus atacantul advers Vinícius Jr. unui abuz rasist persistent.

Musah a jucat în acel meci și a spus că abuzul arată „ignoranță”, deoarece Valencia avea și un număr de jucători de culoare în echipa sa și a condamnat comportamentul suporterilor.

„Înainte de fotbaliști, suntem oameni, iar oamenii [ar trebui] să se respecte și să se trateze în mod egal – și apoi vine jocul”, a spus el.

„S-a simțit ca un moment déjà vu”: starul american și AC Milan Yunus Musah despre rasismul în fotbal
„S-a simțit ca un moment déjà vu”: starul american și AC Milan Yunus Musah despre rasismul în fotbal

Musah a postat pe Instagram un mesaj în sprijinul lui Vinícius la acea vreme cu fraza: „Dacă ești rasist pentru el, ești rasist pentru mine”.

„În cele din urmă, ei sunt rasiști cu oamenii de culoare în acel moment și chiar nu am apreciat asta”, a spus Musah. „Să fiu și în această situație și să mă simt neputincios m-a rănit și pe mine.”

Decizia lui Milan de a părăsi terenul face parte dintr-o dezbatere mai largă cu privire la modul în care jucătorii ar trebui să reacționeze atunci când există cazuri de abuz rasiste din partea suporterilor. Musah crede că ieșirea de pe teren este ceea ce trebuie făcut pentru a transmite un mesaj de toleranță zero.

„Simt că este un lucru bun de făcut pentru că atunci fanii sau oamenii care s-au comportat așa și l-au făcut pe Mike să iasă de pe teren, își dau seama că afectează rezultatul jocului fiind așa”, explică el.

„Și poate că i-ar opri să facă asta pentru că vor ști că, dacă vor face asta, meciul va fi suspendat.”

Răspunsul imediat este însă doar jumătate din poveste.

Omar Beckles, șeful Asociației Fotbaliștilor Profesioniști din Anglia, a spus că membrii sindicatului nu cred că există „consecințe reale, consistente și semnificative pentru rasism”, un sentiment împărtășit de Musah.

„Obișnuit este că oamenii ar posta pe rețelele de socializare, federațiile și cluburile ne vor cere să facem mesaje despre rasism, să le trimitem oamenilor și apoi, în două sau trei săptămâni, se stinge și uităm de asta. ”, a spus Musah.

„Și apoi, evident, se întâmplă din nou. De aceea, jucătorii simt că nu se fac destule lucruri.”

Musah, în vârstă de 21 de ani, s-a născut la New York din părinți ghanezi, despre care spune că au fost supuși unor dificultăți în ceea ce privește angajarea și cazarea, ca urmare a statutului lor de imigrant.

S-a mutat de două ori în copilărie, mai întâi în Italia și apoi la Londra, Anglia, unde a crescut.

El a optat să reprezinte SUA la nivel internațional și a fost selectat de 33 de ori după debutul său în 2020, în același an în care protestele Black Lives Matter au atins un apogeu la nivel mondial după moartea lui George Floyd.

„S-a simțit ca un moment déjà vu”: starul american și AC Milan Yunus Musah despre rasismul în fotbal
„S-a simțit ca un moment déjà vu”: starul american și AC Milan Yunus Musah despre rasismul în fotbal

Fotbalul și-a jucat rolul în mișcarea globală, cluburile din Anglia luând un genunchi înainte de startul sezonului 2020/21, deoarece jucătorii și echipele au recunoscut lupta împotriva rasismului și în afara sportului.

„Am ieșit pe teren cu mesaje scrise pe tricourile noastre de dinainte de meci; mesaje pentru a arăta lumii întregi că suntem în fruntea acestui lucru – nu am uitat de asta”, a spus Musah, amintindu-și demonstrația de solidaritate a echipei naționale a SUA în 2020.

„Suntem activi în a face astfel de lucruri. Suntem în vârf.”

În ciuda problemelor din sport și din întreaga lume, Musah crede că se fac progrese.

El descrie interdicția de un singur meci de către Udinese ca fiind un „pas mult mai mare” și explică că își poate practica liber credința, în timp ce în trecut, echipele s-ar putea să nu fi fost atât de acceptate.

„Deci, acum, în vestiarul nostru, de exemplu, sunt momente în care le spun băieților de genul: „Uite, poți să ne dai puțin spațiu să ne rugăm, te rog?””, a spus Musah, care este un musulman devotat. „Și sunt mai mult decât fericiți să facă asta, așa că este foarte frumos să aibă asta.”

Musah conduce acuzația împotriva discriminării în acest sport prin inițiativa „Toate culorile sportului” a lui AC Milan.

Programul s-a extins recent la nivel internațional, cu Musah, alături de Christy Grimshaw, din cadrul femeilor din Milan, s-au conectat cu copiii din întreaga lume pentru a discuta subiecte precum rasismul, multiculturalismul și incluziunea, oferind și sfaturi pentru carieră.

În ciuda pașilor pozitivi care au fost făcuți în ultimii ani, tânărul de 21 de ani afirmă că mai sunt multe de făcut și speră că oamenii vor lua o lecție de durată din experiența lui Maignan.

„Simt că mesajul suprem este doar acela de a preda și educa oamenii cu privire la gravitatea acestui lucru. Nu doar: „Sunteți rasială” sau „sunteți ofensator…” Trebuie să vă tratați unul pe celălalt cu respect. În cele din urmă, la sfârșitul zilei, toți suntem ființe umane”, a spus el.

„Vom fi într-un loc mai bun dacă ne respectăm cu toții și ne tratam în mod egal.”

santosfcfansclub

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *