De zeci de ani, Bill May a visat să concureze la Jocurile Olimpice. Nu abilitatea atletică l-a împiedicat să atingă acest obiectiv până în prezent, ci o problemă mult mai fundamentală: este bărbat.

Până de curând, bărbații înotători artistici au fost excluși de la concurența la Jocurile Olimpice, deși o schimbare a regulilor anunțată cu puțin peste un an în urmă înseamnă că May, un veteran de 45 de ani al sportului, își poate îndeplini în sfârșit ambiția de-o viață.

„Nu există nimic în lume care ar putea fi vreodată rău în acest moment”, a spus el pentru CNN Sport, înțeles încântat după calificarea SUA la Jocurile din acest an de la Paris. „Totul este frumos, uimitor, minunat. Mergem la Jocurile Olimpice.”

Puțini sportivi vor merita mai mult locul lor la Jocurile din acest an, care au început în iulie, decât în mai, și puțini vor fi avut o cale atât de greoaie și șerpuitoare pentru a ajunge acolo.

Cu exact 20 de ani în urmă, cu bărbații încă interziși la înotul artistic, May a urmărit de pe marginea piscinei cum echipa SUA câștiga bronzul la Atena.

După aceea, s-a îndepărtat de sport, alăturându-se Cirque du Soleil în producția sa de apă, „O”. Aceasta a fost viața lui în următorii 10 ani, cel puțin până când carierei sale competitive i-a fost înmânată un colac de salvare.

Exclus de la Jocurile Olimpice pentru întreaga sa carieră, înotătorul artistic Bill May se pregătește pentru un debut „frumos” la Jocurile din acest an.
Exclus de la Jocurile Olimpice pentru întreaga sa carieră, înotătorul artistic Bill May se pregătește pentru un debut „frumos” la Jocurile din acest an.

Când sportivii de sex masculin au primit permisiunea de a concura la campionatele mondiale din 2015, May s-a trezit din nou să schimbe banda. El a devenit câștigătorul inaugural al evenimentului tehnic de duet mixt alături de Christina Jones în acel an și acum este, în sfârșit, pregătit să concureze la apogeul sportului său.

În decembrie 2022, World Aquatics a anunțat că până la doi înotători artistici masculini din echipele de opt vor putea concura la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Acesta este ceva la care am visat toată viața”, spune May. „Acesta este încă un lucru de adăugat la lista mea de vise care continuă să devină realitate.

„Simt că viața mea este un clișeu. Acest sport mi-a dat atât de multe, iar acum – să am visul absolut de a merge la Jocurile Olimpice – este ceva pe care nimeni din lume nu l-ar putea trece vreodată, nici măcar doar pentru a încerca.”

Înotul artistic, cunoscut sub numele de înot sincronizat înainte de schimbarea numelui în 2017, are o istorie lungă și complicată când vine vorba de participarea bărbaților la acest sport.

Popularizați în Statele Unite în prima jumătate a secolului XX, bărbații au fost o parte consacrată a anilor formativi ai înotului artistic.

Cu toate acestea, concurenții de sex masculin au fost văzuți mai târziu a fi în dezacord cu sportul din cauza anumitor caracteristici fizice: erau mai grei, mai puțin flexibili – găsind extensiile picioarelor mai dificile – și mai puțin înclinați decât omologii lor de sex feminin.

„Suntem obișnuiți să vedem un sport cu multă grație, multă eleganță și există și o mare componentă coregrafică”, a declarat înotătorul artistic italian Nicolò Ogliari pentru CNN Sport în 2021.

„Este un dans în apă. Poate că suntem mai obișnuiți să vedem o femeie făcând aceste lucruri. Dar ca și în dansul clasic, și în înotul artistic, există bărbați.”

Când înotul artistic a fost adăugat pentru prima dată la Jocurile Olimpice în 1984, doar femeile aveau voie să concureze. Așa a rămas în ultimii 40 de ani, dar competiția de anul acesta va marca un moment seismic în istoria sportului.

„Acesta este ceva care vine din inima noastră, nu care vine de la un gen”, spune May. „Nu pot să raționalizez niciodată de ce cineva ar ține pe cineva afară.

„În primul rând, împiedică sportul să crească. Și doi, pur și simplu nu este corect. Nu reprezintă umanitatea. Nu este modul în care vrem să reprezentăm sportul în cultura noastră.”

Exclus de la Jocurile Olimpice pentru întreaga sa carieră, înotătorul artistic Bill May se pregătește pentru un debut „frumos” la Jocurile din acest an.
Exclus de la Jocurile Olimpice pentru întreaga sa carieră, înotătorul artistic Bill May se pregătește pentru un debut „frumos” la Jocurile din acest an.

May, care se va concentra asupra carierei sale de antrenor după Jocurile din acest an, a fost descris ca un „Dumnezeu” al sportului de colegul concurent Giorgio Minisini.

Nativul din New York este implicat în înotul artistic încă de la vârsta de 10 ani, când, după convingerea mamei sale, a ajuns să se înscrie la cursurile surorii sale. Ulterior s-a mutat în California, dar în ciuda câștigării unei serii de titluri naționale, cariera sa a fost limitată de lipsa de oportunități pentru bărbați la cel mai înalt nivel.

Astăzi, May se află în piscină între opt și 10 ore în fiecare zi, în timp ce se pregătește pentru Jocurile Olimpice, pe lângă antrenamente încrucișate, exerciții de bază, flexibilitate și antrenament cu greutăți. În mintea lui, înotul artistic este unul dintre, dacă nu cel mai solicitant sport din programul olimpic.

„Trebuie să te miști ca un dansator”, spune el. „Trebuie să te prăbușești și să incluzi acrobații precum o gimnastă sau un acrobat; trebuie să ai rezistența unui alergător de maraton și trebuie să faci toate aceste lucruri fără să respiri și fără să atingi fundul.

„Nu există niciun sport în lume în care să nu poți respira în timp ce faci întregul eveniment, împreună cu toate celelalte combinate. Chiar cred că este unul dintre cele mai dificile sporturi din lume.”

Un nou eveniment – o rutină acrobatică – a fost adăugat la programul de înot artistic din acest an, alături de rutine tehnice și gratuite. Sportivii vor concura în echipă sau în duet, cu un total de șase medalii la joc.

„Simt că mergem cu cea mai mare echipă din lume – echipa care muncește cel mai mult, echipa care are cel mai mult impuls și determinare”, spune May despre șansele SUA la Jocurile Olimpice de anul acesta, după ce și-au asigurat un loc. la Jocuri prin campionatele mondiale din această lună.

„Cred că oportunitatea de a obține o medalie este foarte puternică.”

Refuzat atât de mult un loc la Jocurile Olimpice, May nu adăpostește nici un sentiment de amărăciune sau regret pentru excluderea bărbaților de la evenimentele de înot artistic, ci doar recunoștință pentru că și-a putut termina cariera competitivă la un nivel atât de spectaculos.

„Știu că acest sport mi-a oferit o viață dincolo de orice mi-aș putea imagina vreodată”, spune el.

santosfcfansclub

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *