Almería, a patra cea mai mare cheltuială din fotbalul spaniol din ultimii cinci ani, este pe punctul de a egala nefericitul record de 16 ani al Derby County, de 32 de meciuri consecutive din ligă fără victorie. De la ultima lor victorie în LaLiga împotriva Mallorca, în mai, ei nu și-au asigurat încă o victorie. Dacă nu vor triumfa împotriva Las Palmas în acest weekend, seria lor fără victorii se va extinde la 32 de meciuri.

Probabil că nu este recordul pe care fanii l-au avut în vedere când miliardarul saudit Turki al-Sheikh a cumpărat clubul cu 20 de milioane de euro în 2019.

Până acum în acest sezon, lucrurile au fost în general pozitive sub Al-Sheikh. Mandatul său a început odată cu semnarea record de către club a atacantului Darwin Núñez, aflat acumTricouri de fotbal pentru femei Liverpool ieftine, pentru 15 milioane de euro în timp ce Almería era încă în liga a doua. Promovarea nu a urmat imediat, dar în cele din urmă au revenit în La Liga în 2022, pentru prima dată din 2015.

Dar după ce am stat treji în ultima zi a anului trecut, totul s-a dezlegat. Pepe Mel a fost numit în această săptămână drept al treilea antrenor al clubului al sezonului — plus un antrenor interimar — după demiterea lui Gaizka Garitano.

Cu Almeria la 14 puncte de la sigur și cu doar 10 meciuri până la final, este puțin probabil ca Mel să le păstreze. În schimb, el va fi însărcinat să restabilească o oarecare mândrie într-un sezon în care au doborât deja recordurile acasă pentru seria fără victorii — în ciuda faptului că a investit peste 50 de milioane de euro în noi autografe vara trecută. Ei au depășit de mult marca pentru cel mai lung start fără victorie din La Liga, stabilit de Sporting Gijon cu 23 în sezonul 1997-98. Remiza de luni, 2-2, pe stadionul Power Horse al clubului, renumit, împotriva Sevilla, a fost cea de-a 28-a întâlnire a sezonului și a 28-a fără să obțină trei puncte.

Ei au depășit, de asemenea, seria de 30 de meciuri fără victorii a lui Levante în Primera Division, care s-a încheiat în ianuarie 2022. Singurul record național major rămas de doborat este suma de 13 puncte de la Sporting din acea campanie 97-98. Cu 10 deja pe consiliu, acesta este un record pe care noul antrenor pe care Mel l-ar putea evita.

Între timp, odată cu doborârea recordurilor interne, gândurile s-au îndreptat către spațiul european mai larg. Derby-ul deține recordul în marile cinci ligi ale Europei – Anglia, Spania, Germania, Italia și Franța – pentru jocuri consecutive fără victorie la 32 de ani.

Derby a adunat 11 puncte în acel sezon 2007-08 din Premier League, care rămâne punctul de referință în ligile de top ale Europei de la introducerea a trei puncte pentru o victorie. Almería nu va dori să moștenească acel record de la echipa engleză, în timp ce vor fi disperați să evite să devină prima echipă spaniolă de top care a încheiat un întreg sezon de ligă fără victorie.

Parcursul dificil al Almeriei este cu atât mai remarcabil având în vedere ambiția arătată de când Al-Sheikh a preluat conducerea. Doar cheltuielile nete ale lui Real Madrid (173,8 milioane de euro), Barcelona (161,3 milioane de euro) și Sevilla (68,3 milioane de euro) depășesc Almeria (38,4 milioane de euro) în Spania de când a sosit în urmă cu cinci ani.

Înainte de sezonul curent, doar Real Madrid (129,5 milioane de euro) a cheltuit mai mult pe noi autografe decât Almeria, a cărei cheltuială a depășit 50 de milioane de euro vara trecută. O mare parte din acestea au fost finanțate de transferul de 30 de milioane de euro al lui El Bilal Toure la Atalanta, cheltuielile lor nete ajungând doar la aproximativ 10 milioane de euro după ce sosirea permanentă de 8 milioane de euro a portarului de la Lazio Luís Maximiano a fost oficializată.

Cu toate acestea, proiectul Almeriei și încercările lor de a perturba status quo-ul le-au fost tăiate aripile de regulile financiare ale LaLiga, care obligă cluburile să cheltuiască doar aproximativ 70% din venituri pe cheltuielile echipei. Cu 66,8 milioane de euro, au al 11-lea cel mai mare buget anual din ligă. Al-Sheikh a fost inițial frustrat de restricții, care nu era pe deplin conștient de cât de stricte vor fi acestea atunci când a cumpărat clubul.

„Dacă nu aplicăm anumite restricții, [Al-Sheikh] ar da totul peste cap”, a declarat anul trecut președintele LaLiga, Javier Tebas. „La început, au fost un club de stat în liga a doua.

„Este ministru în Arabia Saudită și când m-am dus să-l văd odată. Avionul lui, să spunem că a făcut ca Air Force One să pară mic. Are capacitatea de a face tot ce vrea financiar, dar regulile noastre de control financiar nu vor permite l.”

Tebas este unul dintre cei mai mari critici ai cluburilor și șeicilor deținute de stat, condamnând în mod regulat Paris Saint-Germain și Echipament de fotbal pentru copii Manchester City ieftin, și este, de asemenea, consecvent cu cluburile pe care le supraveghează. În trecut, el a refuzat acordurile de sponsorizare convenite de Almería pentru că erau fie considerate „false”, fie făcute la „prețuri umflate”.

Almería de la LaLiga: Cea mai bună echipă fără victorii pe care am văzut-o

Acest lucru face din fotbalul spaniol un loc dificil pentru investitorii bogați să prospere. Este puțin probabil ca Almería să genereze vreodată venituri care le-ar permite să cheltuiască la nivelul celor mai mari cluburi din țară. Cu toate acestea, ei și-au ajustat modelul, transferându-și cel mai mare activ din trei din ultimii patru ani (Núñez în 2020, Umar Sadiq în 2022 și Toure în 2023) pentru un total de 84 de milioane de euro. Și, având în vedere starea finanțelor din fotbalul spaniol, Almería a fost încă mult mai activ vara trecută decât majoritatea cluburilor LaLiga care au lipsit de numerar. Au cheltuit 14 milioane de euro pe fundașul mexican César Montes, 8 milioane de euro pentru ca împrumutul atacantului columbian Luis Suárez să fie permanent, 7,5 milioane de euro pe atacantul Ibrahima Koné, 6,5 milioane de euro pe mijlocașul Dion Lopy și alte 6 milioane de euro pe Sergio Arribas.

Unele surse dau vina pe problemele din acest an pe recrutarea proastă și sunt deosebit de critici la adresa lui Montes, dar în mare parte indică angajările de coaching. Vicente Moreno a fost ales în locul lui Rubí, care a demisionat după ce a fost promovat în LaLiga și a menținut Almería în prima divizie. Moreno a fost concediat după doar șapte jocuri. De atunci, el a criticat proprietatea pentru că l-a îndepărtat de planificarea echipei și de transferul mijlocașului defensiv Samú Costa la Mallorca chiar înainte de începerea sezonului.

Garitano l-a înlocuit pe Moreno, după ce Alberto Lasarte a supravegheat două meciuri ca antrenor interimar, dar a fost demis săptămâna aceasta după ce nu a câștigat niciunul dintre cele 21 de meciuri ale sale în campionat.

„Garitano a avut sprijinul clubului, dar deciziile recente pe care le-a luat, neacordând suficiente minute lui [Largie] Ramazani, [Lucas] Robertone și Lopy, printre alții, au dus la demiterea acestuia pentru că punea în pericol anumite contracte de vară”, Aarón Martínez a explicat Segura, jurnalist din Almeria. “De exemplu, Lopy atrage interes din Germania și este evaluat la 15 milioane de euro. Riscul actual este ca, dacă nu joacă, valoarea lui de piață să scadă. Acesta a fost un motiv important pentru schimbare.”

Mel, înlocuitorul lui Garitan sub contract până la sfârșitul sezonului, va reuși primul său meci duminică. Toate acestea s-au combinat pentru a-l pune pe Almería pe drumul cel bun pentru a fi amintit ca fiind cea mai proasta echipă a LaLiga din toate timpurile, deși au avut și o parte bună de ghinion.

Suárez și internaționalul malian Koné abia au apărut din cauza accidentărilor, rămânând în același timp competitivi în aproape fiecare meci, chiar și împotriva echipelor mari. Rareori arată ca o echipă de jos. Barcelona avea nevoie de un gol târziu al lui Sergio Roberto pentru a câștiga cu 3-2 pe Stadionul Olimpic în decembrie. Real Madrid a venit de la 2-0 pentru a câștiga cu același scor la Santiago Bernabéu în ianuarie. Primele două goluri ale lui Los Blancos au fost acordate prin decizii VAR controversate, în timp ce câștigătorul lor a venit în minutul 99 de la Dani Carvajal. Almería a fost, de asemenea, cea mai bună parte în remize cu Girona și Athletic Club recent, în timp ce luna aceasta a ținut și ea Tricouri de fotbal Atlético Madrid ieftine iar Sevilla la 2-2.

Sunt pe locul șapte în LaLiga pentru xG (36.12), dar pe locul 16 la goluri marcate (27). Diferența de 9.12 este cea mai mare din ligă. Este mai greu să-și justifice apărarea, care a fost slabă uneori, dar au primit mult mai multe goluri (57, maximă în ligă) decât xGA (48,36). Combinat, asta reprezintă o schimbare de aproape 20 de goluri în diferența lor de goluri.

Nimic din toate acestea, desigur, nu va servi de consolare pentru un sezon record în cel mai rău sens posibil, care să facă lumină asupra planurilor lui Al-Sheikh.

Al-Sheikh, 42 de ani, este consilier al curții regale saudite în rang de ministru și președinte al Autorității Generale de Divertisment [GEA]. Anterior a fost implicat în fotbalul egiptean, a fost pentru scurt timp proprietarul clubului Pyramids și este reputat a fi una dintre figurile cheie în organizarea mai multor meciuri de box de top organizate în țara sa natală, printre care Tyson Fury și Anthony Joshua. alții. Îngrijorător, atenția lui este concentrată în altă parte decât în ​​Almería, ceea ce i-a lăsat puțin frustrați pe fani.

„Din moment ce ministrul se află în Arabia Saudită, nu este atât de prezent pentru că nu are prea mult timp să fie aici”, a adăugat Martínez Segura. „A fost la Leganés în 2022 când a fost promovată și la Barcelona pentru meciul cu Espanyol din 2023, când supraviețuirea a fost asigurată.

“Sezonul acesta, este adevărat [nu s-au auzit multe de la el]. A fost mereu activ pe rețelele de socializare, dar a postat mai puțin despre Almeria, ceea ce este un punct de frustrare pentru fani. Dar ca să vă faceți o idee despre Almeria, oamenii sunt destul de conformisti aici.

„În alte locuri, precum Barcelona, ​​Valencia, Sevilla sau Madrid, oamenii ar putea fi mult mai supărați. În acest caz există o oarecare neîncredere, dar nu ce ar fi altundeva. Este adevărat că oamenii sunt supărați de situație, dar, de exemplu, pe stadion nu au fost strigăte sau proteste, ceea ce are legătură cu comportamentul oamenilor din Almeria.

“Lucrurile au fost în general bune [sub Al-Sheikh]. Echipa era în divizia a doua, mai aproape de retrogradare decât de promovare. Scopul a fost promovarea în al treilea an, ceea ce s-a întâmplat. E o echipă bună acolo, mare. S-a investit. la începutul sezonului, dar în fotbal nimic nu este de la sine înțeles și lucrurile nu au mers”.

În absența lui Al-Sheikh, directorul general Mohamed El Assy conduce lucrurile pe teren. El insistă că interesul nu a scăzut, deoarece recordurile nedorite au fost răsturnate, că Al-Sheikh nu vrea să vândă și că rămâne angajat să stabilească Almeria ca club din Premier League, care era angajamentul său când a sosit.

„În februarie, El Assy a subliniat: „Clubul nu este de vânzare și nu mergem nicăieri. Turki este cineva care a contribuit semnificativ la oraș și la club… și nu a primit nimic în schimb. El vede clubul ca pe al lui, ca pe un fiu, și îl va proteja. Este esențial să-l respecti și să recunoști tot ce face.

Dacă ar vinde clubul, ar fi doar pentru o sumă substanțială și cuiva care ne poate spori eforturile, dar asta s-ar întâmpla doar în gradul de sus, după finalizarea proiectului promis, nu în timpul celui de-al doilea nivel’”.

santosfcfansclub

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *